هشدار: ذکر و باز نشر نوشتارهای من و هر نوشتاری که در روزنامه ها یا روی سایت شخصی و وبلاگهایم منتشر شده منحصراً با قید نام و نام خانوادگی ام و همراه با پیوند سایت و وبلاگهایم مجاز است.
زمان مطالعه: 4 دقیقهآیین نامه ماده 33 قانون نظام مهندسی
در روزهای پایانی سال 1374 مجلس شورای اسلامی، قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان را که مشتمل بر 42 ماده است به تصویب رساند.
این قانون سرآغازی بر سازماندهی و هدایت و اعتلای امور و فعالیت های مهندسی و معماری و مهمترین اصول هماهنگی بین بخشها و حرفه های فنی و مهندسی و ساختمانی و شهرسازی کشور قلمداد می شود.
همچنین بخوانید :
جایگاه قانونی استانداردها در نظام مهندسی و کنترل ساختمان ایران
این قانون در شش فصل تدوین شده که فصل اول در 4 ماده مشتمل بر کلیات ، اهداف و خط مشی می باشد.
فصل دوم در 23 ماده تشکیلات ، ارکان ، وظایف و اختیارات سازمان نظام مهندسی ساختمان را بیان کرده است.
فصل سوم در 2 ماده امور کاردان ها و صنوف ساختمانی را مقرر داشته و فصل چهارم در 6 ماده که از جمله ماده 33 می باشد به بیان مقررات فنی و کنترل ساختمان پرداخته است.
فصل پنجم تنها در 1 ماده و بیشتر به شکل توصیه ، چگونگی آموزش و ترویج این قانون را بیان کرده است.
فصل ششم در 6 ماده موارد متفرقه که مشتمل بر محل تامین هزینه های سازمان نظام مهندسی ساختمان و چگونگی شروع به کار سازمانهای نظام مهندسی استانی و محل تامین بودجه ی انجام مطالعات و تدوین مقررات ملی ساختمان و ترویج و توسعه و اعتلای نظام مهندسی پرداخته و مجازات مداخله در امور فنی ساختمان بدون مدارک صلاحیت و نیز مجازات عدم رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی بوسیله ی شهرداری ها و مراجع صدور پروانه و … را بیان کرده است.
ماده 42 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، وزارت مسکن و شهرسازی را مکلف کرده که حداکثر ظرف 6 ماه نسبت به تهیه ی آیین نامه های اجرایی قانون مذکور اقدام کند.
قانونگذار زمان مشخصی را برای شروع تکلیف وزارت مسکن و شهرسازی به تهیه آیین نامه های مذکور و نیز مهلت خاصی برای تصویب آنها معین نکرده است اما به هر حال آیین نامه اجرایی قانون مذکور حدود یازده ماه پس از تصویب قانون در 17/11/1375 به تصویب هیات وزیران رسید.
البته قابل ذکر است که وفق ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان آیین نامه ی این ماده بایستی به وسیله ی وزارتخانه های مسکن و شهرسازی و کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران برسد. این آیین نامه پس از هشت سال و چهار ماه از تاریخ تصویب قانون در 22/4/1383 و در یازده فصل و چهل ماده به تصویب هیات وزیران رسید.
اینک به بیان و شرح و تحلیل این آیین نامه می پردازیم.
فصل اول – تعاریف
ماده 1 – اصطلاحات زیر در معانی مربوطه به کار می روند:
دفتر مهندسي: هرگونه محل انجام خدمات مهندسي ساختمان كه طبق ماده (9) آييننامه اجرايي قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان مجوز فعاليت دريافت نموده باشد.
شخص حقيقي: مهندسان داراي پروانه اشتغال به كار مهندسي، كاردانهاي فني و معماران تجربي داراي پروانه اشتغال به كار كارداني يا تجربي ميباشند.
شخص حقوقي: شركت، مؤسسه، سازمان و نهاد عمومي يا خصوصي كه براي انجام خدمات مهندسي، دارايی پروانه اشتغال به كار مهندسي شخص حقوقي معتبر از وزارت مسكن و شهرسازی باشد.
شرح و تحلیل
ضوابط و چگونگی تاسیس دفتر مهندسی : بر اساس ماده ی 9 آیین نامه ی اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب 17/11/1375 هیات وزیران، افراد دارای مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته های معماری ، عمران ، تاسیسات مکانیکی ، تاسیسات برقی ، شهرسازی ، نقشه برداری ، ترافیک ( مندرج در ماده ی 1 آیین نامه ) می توانند ( وفق ماده ی 4 آیین نامه ) تقاضای صدور پروانه ی اشتغال به کار خدمات مهندسی در یک یا چند زمینه مانند : طراحی ، محاسبه ، نظارت ، اجرا و بهره برداری ، نگهداری ، کنترل و بازرسی و امور آزمایشگاهها ، مدیریت ساخت و تولید، نصب ،آموزش و تحقیق نمایند و خواهان تشخیص صلاحیت شوند.
این درخواست بایستی به صورت کتبی برابر فرم معینه بوسیله وزارت مسکن و شهرسازی وهمراه با فتوکپی برابر اصل شده ی مدرک تحصیلی دانشگاهی (مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات ) گواهی قبولی در آزمون ( منظور آزمون های معینه بوسیله ی وزارت مسکن و شهرسازی است) فتو کپی کارت کد اقتصادی متقاضی ، فیش بانکی مربوط به پرداخت عوارض صدور پروانه ی اشتغال ، مدارک عضویت در سازمان نظام مهندسی استان ، مدارک هویت (به ترتیبی که در فرم معینه بوسیله وزارت مسکن و شهرسازی آمده است) و مدارک دیگری که قانون معین کرده و بوسیله دستگاههای ذیربط اعلام می شود به وزارت مسکن و شهرسازی یا سازمان نظام مهندسی استان (در صورتی که وزارت مسکن اجازه داده باشد ) جهت صدور پروانه ی اشتغال تسلیم نماید.
هم چنین ارائه ی گواهی اشتغال به کار که بیانگر یک سال سابقه کار برای دارندگان مدرک دکتری ، دو سال سابقه ی کار برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد و سه سال سابقه ی کار برای دارندگان مدرک کارشناسی در رشته های فوق باشد و به تایید دستگاههای دولتی و شهرداری ها یا اشخاص حقوقی شاغل در رشته های موضوع این قانون یا شرکتهای ساختمانی و مهندسی مشاور که دارای پروانه ی اشتغال به کار مهندسی شخص حقوقی می باشند یا دو نفر از مهندسانی که بیش از 10 سال سابقه و پروانه اشتغال به کار مهندسی دارند یا به تایید سازمان نظام مهندسی استان رسیده باشد ضروری است.
دفتر مهندسی قائم به شخص یا اشخاص حقیقی موسس است که دارای پروانه ی اشتغال صادره از وزارت مسکن و شهرسازی بوده اند. امتیاز این دفاتر قابل واگذاری نیست.
وزارت مسکن و شهرسازی ظرف یک ماه از تاریخ وصول مدارک و در صورت کامل بودن آنها پروانه ی اشتغال مورد درخواست را صادر خواهد کرد.
این افراد مجاز خواهند بود در رشته و تخصصی که تشخیص صلاحیت شده اند به طور فردی یا مشترکا اقدام به تاسیس دفتر مهندسی نمایند.
همچنین توصیه میشود :
طرح اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان ابتدای امسال نهایی میشود
راههای تماس
اگر به مشاوره حقوقی یا وکیل در زمینههای مرتبط با نوشتارهای من نیاز داشتید یا به برگزاری کارگاه و دورههای آموزشی برای خود و مدیران و کارکنان شرکتتان در موارد یاد شده، علاقهمند، بودید میتوانید درخواست خود را با شمارههای ۸۸۳۲۱۰۸۸ و ۸۸۳۲۳۲۷۹ (گروه حقوقی برهان) در میان بگذارید.
درخواست مشاوره حضوری، تلفنی، آنلاین